Nu het weer bijna lente is stijgt de kans om in aanraking te komen met teken. Teken in je huis komen 9 van de 10 keer uit je eigen tuin, de andere keren door wandelingen in groene of bosrijke gebieden. Ze worden door jezelf, je huisdieren of kinderen naar binnen gebracht. Om het gevaar in je directe omgeving wat te verkleinen kunt u een aantal maatregelen nemen.

Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren!

Teken weten heel makkelijk in uw huis binnen te dringen. Wij brengen ze namelijk op ons lichaam, kleding en schoenen mee naar binnen. Het is dus dan ook raadzaam dat men zichzelf tijdens het tekenseizoen geregeld controleert of laat controleren op teken. Ook je kinderen dienen goed gecontroleerd te worden.

Heeft u huisdieren die veel buiten komen? Dan is het ook heel raadzaam om hun te controleren. Daarnaast is het ook van belang dat de huisdieren beschermd worden door ze met anti-teken middelen te behandelen.

Vaak hoor je dat het helpt om kleren te dragen die zoveel mogelijk van je lichaam beschutten. Dit kan zeker helpen, maar betekent niet direct dat je niet door een teek gebeten wordt of dat je ze niet als nog naar binnen kunt smokkelen.

Controleren van jezelf, controleer je gezin en controleer je huisdieren dus goed.

Toch gebeten? Laat je dan nakijken!

Mocht u na alle maatregelen genomen te hebben toch gebeten zijn door een teek, dan dient u deze zo spoedig mogelijk te verwijderen met bijvoorbeeld een tekentang of tekenpen. Ook is het raadzaam om u door uw huisarts te laten testen op Lyme. Niet alle teken zijn besmet met de ziekte, dus een beet van een teek betekent niet direct Lyme. Mocht u wel besmet zijn geraakt, dan kunt u daar beter op tijd bij zijn. In een later stadium kan Lyme namelijk ernstige schade veroorzaken.

Wat is de ziekte van Lyme?

Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 25.000 mensen per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kun je alleen via de beet van een besmette teek oplopen. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich.

Volg de teken situatie in uw omgeving via de tekenradar.

https://www.tekenradar.nl/teken/teken