Vrijwilligers over hun werk
Nathalie
Nathalie is op 25 mei 2007 begonnen bij Dierenambulance Groningen. Tijdens de opleiding Dierverzorging koos ze ervoor om stage te lopen bij de dierenambulance. Ze vond het werk zo leuk dat ze hier na 14 jaar nog steeds werkzaam is! Als algemeen medewerker draait Nathalie ambulance- en meldkamerdiensten. Daarnaast werkt ze nieuw personeel in. Ze zegt: “Werken bij de dierenambulance is leuk vanwege de afwisseling. Geen dag is hetzelfde en je weet niet welke meldingen je te wachten staan”.
Een van de diensten die haar het meest is bijgebleven was op de ambulance in de zomer, toen ze net een aantal weken was begonnen. Er kwam een melding binnen over een overleden hond die door de trein was aangereden. Vol spanning reed Nathalie er met haar collega naartoe. Ze zegt: “Je weet van tevoren niet precies wat en hoe heftig je de situatie aan zult treffen”. Ze troffen helaas een triest tafereel aan wat diepe indruk op Nathalie heeft achtergelaten. Gelukkig kon ze bij haar collega’s terecht voor steun door erover te praten en het een plekje te geven. Voordat de eigenaren van het dier afscheid kwamen nemen, maakte Nathalie de overleden hond zo netjes mogelijk klaar in de afcsheidsruimte.
Een van haar leukste ervaringen is dat ze een kat mocht herenigen met het baasje. De eigenaar was ontzettend blij en dankbaar. Zes maanden later kwam de vrouw Nathalie toevallig weer tegen. Ze herkende Nathalie meteen en verraste haar door haar te omhelzen, uit dankbaarheid voor de hereniging. “Dit soort momenten zijn hartverwarmend, daarom doe ik dit werk”, zegt Nathalie glimlachend.
Kate
Kate begon op 1 april 2001 bij Dierenambulance Groningen. Ze was net verhuisd van Leeuwarden naar Winsum en via via kwam ze bij de dierenambulance terecht. In de twintig jaar dat ze er werkte heeft ze de dierenambulance veel zien veranderen en groeien. Tot vier jaar geleden was er bijvoorbeeld nog veel nawerk op papier, terwijl er nu steeds meer digitaal gewerkt wordt. Daarnaast bevond het kantoor van Dierenambulance Groningen zich nog in de voormalige Melkfabriek aan de Friesestraatweg. De faciliteiten zoals het mortuarium en het vogelverblijf werden te klein, waardoor verhuizen naar de huidige grotere locatie de logische volgende stap was.
Kate draaide ambulance- en meldkamerdiensten, maar in het verleden was ze ook verantwoordelijk voor de administratie en was ze boekhouder en roostermaker. Kate heeft ontzettend veel gevoel voor dieren. Ze zegt: “Je komt er pas achter hoeveel dieren verwaarloosd en aangereden worden als je hier werkt”. Ook merkt ze dat Dierenambulance Groningen het steeds drukker krijgt naarmate de naamsbekendheid groter wordt. Bovendien draagt de in-house huisdieren uitvaartservice bij aan de drukte en dat vindt Kate ook een mooie ontwikkeling.
De ambulancedienst die Kate het meest is bijgebleven is van een binnenkomende melding over een verdwaalde muskusrat in een videotheek. Samen met Hanneke dacht ze, “Zo gepiept, dat doen we wel even met z’n tweeën”. Ze namen een kooi en vlindernetje mee en konden het dier in een kwartier vangen en meenemen. Vervolgens reden ze met de dierenambulance naar een vijver om de muskusrat los te laten, maar tot hun schrik en tegelijkertijd hilariteit ging de rat juist achter hèn aan!
Een van Kates leukste diensten vond jaren geleden plaats in het voorjaar. Een binnenkomende melding ging over een bok dat in een plas water lag, achter de Hoornse Plas. Omdat het gebied niet begaanbaar is voor voertuigen, moesten Kate en haar collega een heel eind lopen voordat ze een zwaar onderkoelde bok aantroffen. Ze waren echter de brancard vergeten mee te nemen, dus Kate sprintte terug naar de wagen. Toen ze richting de bok liep met de brancard mocht ze blij verrast achter op de fiets van een voorbijganger. Diegene hielp ook mee om de bok naar de dierenambulance te tillen. Kate en haar collega brachten de bok naar de opvang en in de avond ging het alweer goed met de bok. De bosbeheerder kwam de bok daarna ophalen en plaatste het dier weer terug in het wild.