Momenteel heerst er een virus in vogelland. Het betreft het Usutu-virus. Dit virus is dodelijk voor vogels. Vooral merels zijn hier gevoelig voor, maar ook mussen, lijsters en spreeuwen.

Wat is het Usutu-virus?

Het usutuvirus is een virussoort uit het geslacht Flavivirus. Het heeft verwantschap met het Japanse-encefalitisvirus en het Westnijlvirus. Het usutuvirus wordt door steekmuggen overgedragen. Het stamt oorspronkelijk uit Afrika en de naam is afgeleid van Usutu, een van de lokale namen van de Maputorivier in Swaziland. Het virus infecteert vogels en zoogdieren, waaronder ook de mens. Bij vogels is de infectie vaak dodelijk.

Hoe herken ik een zieke vogel?

De meest duidelijke symptomen bij een vogel met het Usutu-virus zijn rommelige veren, de vogel zit ineengedoken en is makkelijk benaderbaar en zelfs op te pakken.

Wat moet ik doen bij zieke of dode vogels?

Als u een zieke vogel tegenkomt, dan dient u ons direct te bellen. Vervolgens zullen wij de vogel(s) ophalen en naar een opvang brengen voor medicatie en behandeling. Als de vogels weer gezond zijn, worden ze weer vrijgelaten.

Treft u een dode vogel aan, dan kunt u twee dingen doen. U kunt de vogel zelf in een plastic zak in de Kliko doen of u belt ons als u het zelf niet aandurft. Dan zullen wij er voor zorgen dat de dode dieren worden afgevoerd.

Wij raden u aan om de vogels NIET met uw blote handen op te pakken. Mocht u dit toch gedaan hebben, dan raden wij u aan om uw handen te ontsmetten. Mocht de vogel bij u om het huis gestorven zijn, dan is het een idee om de plek waar de vogel gevonden is ook te ontsmetten.

Dus mocht u een zieke of dode vogel hebben gespot en durft u het zelf niet aan? Dan kunt u bellen met onze centrale op 050-5791900.