Nu de warme weken er weer aankomen wordt het weer opletten wat betreft uw dieren en de temperaturen. Voornamelijk wanneer u uw hond in de auto achter laat.

Honden kunnen moeilijk hun warmte kwijt, dit doen ze door te hijgen en via hun poten. Het is dus niet aan te raden om uw hond in de auto achter te laten, ook al gaat u maar een paar minuten weg. Mensen blijven onderschatten hoe snel het warm wordt in een auto en hoeveel last een hond er van heeft.

Temperatuur in uw auto

Als het buiten 21 graden is, dan is het binnen 10 minuten in een gesloten auto 10 graden warmer, dus 31 graden.  Na 30 minuten is de temperatuur naar zeker 40 graden gestegen.

Het is nooit aan te raden om een hond in een auto achter te laten tijdens warm weer. Maar omdat het jammer genoeg nog steeds wel vaak gebeurt, raden we aan om de auto in ieder geval bij een schaduw rijke plek te parkeren. Zorg ook dat de ramen op een kier staan en dat de hond water heeft. Maar het is beter voor de hond dat u hem niet in de auto laat of nog beter de hond thuis laat. U doet uw maatje echt geen plezier door hem tijdens warm weer in een auto achter te laten.

Achter laten in een auto is niet het enige probleem.

Veel mensen zien mooi weer als een uitgelezen kans om hun hond eens goed uit te laten. Op zich is dit logisch, maar voor een hond is dit niet altijd even leuk. Allereerst is het lopen op heet asfalt voor een hond vergelijkbaar als het lopen op een grillplaat voor ons. Bij 25 graden of meer is de temperatuur van het asfalt minimaal 50 graden. Gezien een hond zeer gevoelige poten heeft is dit voor hun letterlijk een kookplaat onder de poten. Zorg dus dat, wanneer u uw hond uitlaat tijdens warme dagen u de hond zo veel mogelijk op het gras laat lopen en niet op asfalt. Ook is het raadzaam om de poten van uw hond zo koel mogelijk te houden, dit kan met een koel nat doekje of door de hond in water te laten staan met zijn poten.

Oververhitting wat nu?

Is uw hond oververhit? Dan ziet u dit aan een aantal dingen. De slijmvliezen van uw hond zijn rood, de hond voelt erg warm aan en het dier ademt erg snel. Het komt ook veel voor dat de hond niet wil eten en gaat braken.

U dient dus uw hond af te koelen, dit door de hond naar een schaduwrijke plek te brengen. Het afkoelen kunt u versnellen door de hond zijn kop, oren, hals en poten af te koelen met koel water. Gebruik geen koud water, hierdoor trekken de aderen van de hond door samen. Dit zorgt er juist weer voor dat de warmte moeilijker weggaat en de hond kan zelfs in shock raken. Geef uw dier ook genoeg water te drinken, wederom niet koud water. Ook geef uw hond niet direct teveel water.