Een aantal weken geleden kwam er een melding binnen van een boer in Groningen. Hij had tijdens het omploegen van een stuk weiland een kapot nest met 3 jongen en 1 ei gevonden.

Het was eén van de laatste warme dagen en nadat deze boer uren bezig was geweest om het weiland om te ploegen, ging hij lopend het hekwerk controleren. Op dat moment zag hij ergens aan de kant van het land een volwassen dode scholekster liggen. Toen hij een eindje verder liep hoorde hij constant gepiep. Na een tijdje zoeken zag hij dat er aan de rand van het weiland een stuk nest lag. Hierin zaten maar liefst 3 jongen en 1 ei. Helaas was 1 van de jongen al overleden. De boer heeft het nest opgepakt en mee naar huis genomen, waar hij ons gelijk belde.

De Dierenambulance is gelijk naar zijn huis gereden. Toen zij aankwamen voelden de jongen erg koud aan. In overleg met onze specialist is er gelijk een warme kruik bijgelegd en zijn ze snel naar ons pand gereden om ze in de couveuse te leggen. Het ei is er bij in gelegd, zodat ze even later gezamenlijk naar de De Fûgelhelling konden gaan. Na een half uurtje is eén van onze collega’s weer bij de jongen gaan kijken en tot haar grote verbazing zag ze in haar ooghoek dat het ei bewoog! Ze besloot een tijdje te gaan observeren en inderdaad.. Het ei bewoog echt! Het kuiken had er zelfs als een gaatje in gehakt. Ze kwam tot de conclusie dat doordat de moeder ineens weg was en het ei aan het felle licht werd blootgesteld het vliesje onder de eierschalen is uitgedroogd en hierdoor taai is geworden. Het kuiken kon er dus zelf niet uitkomen!

Met een steriel mesje werd heel voorzichtig het vliesje open gemaakt en het ei voorzichtig open gebroken en ja hoor.. Daar kwam het kuiken. Het was nog even spannend, aangezien er in de eerste instantie geen geluid uit kwam, maar gelukkig veranderde dat snel in gepiep.

Ze zijn met z’n drietjes naar de opvang De Fûgelhelling gebracht, waar ze verder mochten aansterken. Gelukkig hebben ze het alle drie overleefd!