Het helpen van gewonde en zieke dieren

Eén van onze taken is het ophalen van zieke en gewonde dieren.

Als er een melding binnenkomt rukt één van onze ambulances uit om eerste hulp te bieden, daarna wordt het dier eventueel naar een dierenarts gebracht voor verdere behandeling.

Vervolgens gaat het dier naar het asiel, vogelopvang, of een ander soort dierenopvang, om door zijn eigenaar opgehaald te worden, of om daar te wachten op een nieuw baasje. Of om daar te wachten op een nieuw baasje.

 

Alle meldingen mbt dieren, verzoeken we u telefonisch door te geven en NIET via de e-mail. U kunt de melding doorgeven op het nummer: 050 – 579 19 00

 

Het ophalen van overleden dieren

Helaas bestaat een groot deel van onze meldingen uit overleden dieren, dat kan gaan om:

  • Dieren die thuis overleden zijn kunnen dan door ons worden opgehaald en op wens van de eigenaar, om gecremeerd, begraven, of afgevoerd te worden.
  • Dieren die door een dierenarts zijn ingeslapen. U kunt dan aangeven of u kiest voor crematie, begrafenis of afvoer. De dierenarts neemt dan contact met ons op.
  • Dieren waar niet direct een eigenaar van bekend is. In dat geval wordt het dier meegenomen en wordt er bij ons gekeken of een soort gelijk dier wordt vermist.

Als het dier als vermist gemeld is, wordt de eigenaar opgebeld om het dier te komen identificeren.
Het identificeren gebeurt in een speciaal daarvoor ingericht kamertje waar het opgebaarde dier wordt neergelegd. In dit kamertje is het ook mogelijk om afscheid te nemen van uw dier.

Als we een zogenaamde “match” hebben beslist ook hier de eigenaar wat er met zijn dier gaat gebeuren.

Cremeren

Als u besluit uw huisdier te laten cremeren, dan wordt het dier door de Dierenambulance Groningen naar het huisdierencrematorium Stadskanaal gebracht.
Dit gebeurt elke dinsdag- en vrijdagmorgen met een daarvoor bestemde auto. Dezelfde dag nog wordt uw huisdier gecremeerd. Vervolgens kunt u kiezen wat u met het as van uw huisdier wilt doen. Zo kunt u kiezen om het as te laten verstrooien op het veldje bij het crematorium, of u kiest ervoor om het as terug te krijgen in een urn of blik (om eventueel zelf uit te strooien).

Begraven

Als u uw huisdier wilt laten begraven dan wordt uw dier naar dierenbegraafplaats “De Garst”, in Westerlee gebracht.
U kunt kiezen of u de plaats voor 2 jaar of langer reserveert, of het dier met of zonder kist begraven wordt en wat de grafbedekking wordt.
Kortom, u kunt het zo simpel of uitgebreid regelen als u zelf wilt.

Het registreren van verloren en gevonden dieren

Als u uw huisdier vermist, kunt u de beschrijving doorgeven aan ons. Wij kijken dan of wij een dier gevonden hebben dat voldoet aan deze beschrijving.

Telkens als er een dier door ons wordt opgehaald, wordt er gekeken of er misschien een soortgelijk dier vermist wordt. Van elk dier, dat bij ons binnenkomt, wordt een rapport gemaakt. Als een eventuele eigenaar dan belt kunnen wij vertellen waar het dier zit.
Dat versnelt de hereniging van de eigenaar met het dier.

Ook hebben we een chipafleesapparaat, waarmee we door middel van een telefoontje naar de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren de eigenaar kunnen achterhalen.

Dan hebben wij ook nog ons eigen chipregistratiesysteem, elk dier met een chip komt ook in ons eigen registratiebestand.

Aanwezig bij huisuitzettingen

Op verzoek van de dierenbescherming en de politie, is de Dierenambulance Groningen aanwezig bij uitzettingen, als eerste opvang voor de betrokken dieren.
Dit geldt ook voor situaties als brand en dergelijke.

 

De D.A.F. service

D.A.F. staat voor dierenarts afspraak.
U kunt dus de dierenambulance bellen als u met uw huisdier naar de dierenarts, pension of trimsalon moet. Dit is vooral handig als u geen auto/rijbewijs heeft. En als lid krijgt u korting op de ritprijs.

 

Informatieve bezoeken

Op aanvraag van scholen, bejaardentehuizen en verenigingen komen er twee of meer medewerkers van de D.A.G. met de ambulance om uitleg te geven over de taken van de dierenambulance, waarbij alle vragen omtrent de D.A.G. beantwoord worden.
Ook is het mogelijk om met een groep en/ of vereniging ons te bezoeken.
Dit is leuk als bv: uw kind een spreekbeurt moet houden, of als u in een vereniging zit die zich interesseert in dieren, of als ……(Natuurlijk wel eerst even een afspraak maken)

Prijzen

Per 1 januari 2015:

Lidmaatschap: € 16,00
Ritprijs (leden): € 23,50
Ritprijs (niet leden): € 36,00
Penning Hond/Kat (leden): €   4,00
Penning Hond/Kat (niet-leden): €   6,00
Duplicaat penning (leden): €   3,00
Duplicaat penning (niet-leden): €   4,00

 

En verder…

Kunt u naar ons bellen als u informatie wilt over: dierenartsen (naam, telefoonnummer enz), informatie over andere diereninstanties (nummer van asiel, vogelopvang enz.), het huren van huisdierkooien, het afstaan van uw huisdier, het verrichten van sectie op uw overleden huisdier, en alles wat u verder nog wilt weten over ons of over dieren.